PREMENY HARFY - Matejčík a Majeský

Kultúra Kežmarok uvádza

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Piatok, 15. 11. o 18:30 Kúpiť
Názov: PREMENY HARFY - Matejčík a Majerský
  live Originálna verzia vhodné pre všetky vekové skupiny maloletých
Cena: 10,00 €
Miesto: Mestské kultúrne stredisko
Starý trh 47
060 01 Kežmarok
Zobraziť na mape

Kežmarská hudobná jeseň

Projekt Premeny harfy je spoločným autorským dielom hudobníka Michala

Matejčíka, harfistu a skladateľa a činoherného režiséra Juraja Bielika. Premeny harfy boli v premiére uvedené v Divadle Jána Palárika v Trnave v koprodukcii tohto divadla a spoločnosti Branding Slovakia Consultancy.

Premeny harfy kombinujú hudbu a hovorené slovo, kde sa hlavný protagonista, harfista Michal Matejčík okrem interpretácie skladieb dostáva aj do polohy moderátora a sprevádza program monológmi, ktoré poskytujú informácie o jednotlivých epochách hudobnej histórie, v ktorých nachádzala harfa svoje uplatnenie.

Osobitné postavenie má umelecký prednes rôznorodých textov, o ktorých sa v roku 2024 postará slovenský herec Marek Majeský. Jeho úloha spočíva v interpretácii viacerých textov, ktoré harfu zasadzujú do historických období, hovorí o nej citujúc Bibliu, báseň Karla Sabinu Povolání, či bengálskeho filozofa, básnika, prozaika a dramatika Rabindranátha Thákura.

Rovnako zvláštnym elementom je použitie básne „Zlatá muzika“ Milana Rúfusa a z hľadiska voiceover program uzatvára symbiotické použitie hudby Phillipa Glassa, jeho „Metamorphosis“ a prednes básne „Môjmu otcovi“ autora Jozefa Tótha.

„Premeny harfy“ nie sú klasickým koncertom. Prostredníctvom scenára a použitia dvoch hlasov na pódiu si kladú za cieľ maximalizovať zážitok z interpretovaných diel. Sú netradičným projektom, ktorý prináša vo svojom závere divákovi hudobný ale aj divadelný

pôžitok.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 15. november 2024

Galéria

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.